Počas jarnej vychádzky už nájdeme žihľavu, púpavu, skorocel, ďatelinu lúčnu i plazivú alebo poľnú, kostihoj i myší chvost. Zo záhrady môžeme použiť pažítku, cibuľku, petržlen, pór, ligurček, hlávkový šalát, špenát, žeruchu. V lese si nazbierame medvedí cesnak.
Základom zeleného nápoja je ďatelina alebo lucerna - 3 - 4 hrste listov, pridáme 2 - 3 hrste žihľavy, skorocelu kopijovitého, hrsť púpavy a myšieho chvosta - tie majú horkú chuť. Umyté byliny vložíme do mixéra, dôkladne rozmixujeme, zlejeme do sklenenej nádoby a necháme usadiť asi 30 minút. Precedíme a v chladničke môžeme skladovať max. 24 hodín.
Najlepšie je piť nápoj hneď po príprave.
Zelený nápoj čistí krv a neutralizuje kyselinotvorné látky v tele (antioxidant). Posilňuje imunitu, hojí rany, zlepšuje náladu. Početné klinické výskumy potvrdili jeho pozitívne účinky. Nápoj si podobne môžeme pripraviť aj zo zeleniny, alebo kombináciou oboch zložiek. Môžeme ho pripravovať po celý rok, najmä ťažko chorí by ho mali piť čo najčastejšie. Môžu ho piť aj dojčence a malé deti.
Denná dávka pre dospelého je 1 - 1,5 litra, deti 1 - 1,5 dcl.
Chuť nápoja možno zlepšiť jablkovou šťavou, lebo každému nechutí čistý.
Nápoj môžeme používať aj na ošetrenie vredov predkolenia či iných rán,
alebo na vlasy.
Ak si chceme pripraviť nápoj v odšťavovači, pijeme ho maximálne 1 dcl denne, pretože je to silný koncentrát. Takýto nápoj je lepšie zriediť vodou alebo ovocnou šťavou. Pomáha pri nádoroch, infekciách, chorobách
pečene, zažívania, vysokom tlaku, cukrovke, astme i žalúdočných vredoch. Alergici musia vynechať bylinu, ktorá im spôsobuje problémy, inak nie sú známe žiadne nežiaduce účinky.
Byliny si môžeme nazbierať aj do zásoby: v mikroténovom sáčku vydržia v chladničke niekoľko dní.
(Prevzaté zčasopisu Lekáreň - krátené)