Nakličovanie semien
Domáca "výroba" bio vitamínov, enzýmov, minerálov a bielkovín
Autorky: Susannah & Leslie Kenton
Klíčiace semená a zrná pestované v zaváraninovom pohári na kuchynskom okne alebo vo vzdušnej komore sú tým najbohatším zdrojom prírodne sa vyskytujúcich vitamínov, ktorý poznáme. Z jedinej lyžice semien lucerny vyrastie približne kilogram klíčkov. Medzi bežné semená, ktoré sa používajú k nakličovaniu, patrí lucerna, grécke seno, mungo fazuľa, aduki fazuľa, z obilnín pšenica, jačmeň a ovos, ďalej šošovica, horčičné semienko, sezamové semienko, slnečnica, dyňa a sójové bôby.
Vďaka tomu, že obsahujú množstvo dobre vyvážených aminokyselín, mastných kyselín, prírodných cukrov a minerálov a za predpokladu, že ich konzumujeme niekoľko druhov spolu, môžu nás klíčky už samy o sebe udržať pri živote. Sú taktiež tou najlacnejšou formou potravy okolo nás. Jeden americký nadšenec spočítal, že pokiaľ bude jeho diéta pozostávať iba z klíčkov, bude ho to stáť iba 25 centov denne. V dobe, kedy sa väčšina zeleniny a ovocia pestuje v umelo prihnojovanej pôde a ošetruje sa rôznymi hormónmi, DDT, fungicídmi, insekticídmi a ďalšími chemikáliami vrátane prísad konzervárenského a spracovateľského priemyslu, podomácky pestované klíčky nám ponúkajú pravé požehnanie - pokrmy čerstvé, neznečistené a ku konzumácii pripravené behom niekoľkých minút.
Klíčky sú v mnohom výborným kompromisom medzi poľnohospodárstvom a zmýšľaním ľudí konca dvadsiateho storočia. Jediné, čo človek potrebuje, je zaváraninový pohár, trocha čerstvej vody a hrsť semien či zrna a v priebehu troch až piatich dní má k dispozícii podivuhodný miniles lahodnej živinovej "bomby". Presne taký je totiž svet klíčkov.
Pritom sa nejedná o žiadny posledný výstrelok módy alebo výmysel potravinových snobov. Klíčky, ako vysoko kvalitná potravina, boli známe už pred 5000 rokmi. Zmienku o nich nájdete v čínskych rukopisoch z roku 2939 pred Kristom. Szekely, spoluzakladateľ Medzinárodnej biogénnej spoločnosti, našiel odkazy na klíčky v dokumentoch, ktoré boli napísané v dobách Ježišových. Naklíčené semená tvoria dôležitú časť diéty ľudí žijúcich vo vysokohorských oblastiach Hunzy v Himalájach a dožívajúcich sa dlhovekosti. Ku koncu 18. storočia Charles Curtis, chirurg Britského kráľovského námorníctva, zaznamenal skutočnosť, že naklíčené semená by mohli byť použiteľné ako vhodná prevencie skorbutu, zatiaľ čo tie isté semená, ale nenaklíčené, sa žiadnymi podobnými vlastnosťami nevyznačujú. Pretože keď semená začínajú klíčiť, deje sa s nimi niečo veľmi neobyčajné.
Experimenty ukazujú, že pri klíčení sa zvyšuje tiež hladina bielkovín a s ďalším vzrastom sa mení aj pomer esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín, čím telu poskytujeme práve tie kyseliny, ktoré potrebuje najviac.
Pri klíčení semien sa tiež neobyčajne zvyšuje obsah vitamínov. Napríklad množstvo vitamínu B2 obsiahnuté v ovse sa takmer okamžite zvyšuje až o 1300 percent! V okamihu, keď na povrch prerážajú prvé uzučké zelené lístky, obsahuje ovos tohto vitamínu už o 2000 percent viac, ako semienko v kľude. Dramaticky stúpa tiež podiel ostatných vitamínov: biotin (vitamín H) o 50 %, kyselina pantothenová (B5) o 200 %, pyridoxin (B6) o 500 % a kyselina listová o 600 %. Množstvo vitamínu C sa počas troch dní po naklíčení sójových bôbov znásobuje až päťkrát. Naklíčené sójové bôby sú v skutočnosti také bohaté na vitamín C, že na pokrytie odporúčanej dennej dávky dospelej osoby ich stačí iba jedna polievková lyžica. Posúďte sami, kde inde v prírode by ste našli takú vysokú kvalitu živín za takú nízku cenu?
Ako nakličujeme
Predpokladajme, že budete nakličovať fazuľu mungo - aj keď postup je obdobný u väčšiny strukovín, semien a zrna. Skôr než začnete, musíme vám pripomenúť, že z hrste semien, fazule či zrna získate približne osem hrstí klíčkov.
Reklama |
- Nasypte fazule do väčšieho sita, vyberte kamienky a rozpolené či inak poškodené fazuľky a zvyšok dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou.
- Takto opláchnuté fazule vysypte do zaváraninového pohára a zalejte niekoľkými centimetrami vody (aj keď umývanie mohlo prebiehať pod tečúcou vodou, počas počiatočného namáčania absorbujú fazule značné množstvo vody, ktorá oživuje "spiace" enzýmy, preto je najlepšie použiť vodu filtrovanú, pramenitú alebo kupovanú - voda z kohútika obsahuje príliš veľa chlóru, ktorý klíčenie spomaľuje).
- Ponechajte fazule namočené najlepšie počas noci alebo približne 15 hodín, a to na teplom mieste (čas namáčania sa mení v závislosti od druhu semien, ktoré plánujete naklíčiť).
- Po uplynutí tejto doby všetku vodu zlejte. Pokiaľ v pohári žiadna neostala, znamená to, že fazule sú ešte smädné a vtedy je potrebné im doliať ešte trochu vodu a nechať ich ešte nejaký čas namočené. Voda, v ktorej semená namáčame, sa dobre hodí na zalievanie izbových rastlín, nevylievajte ju preto do drezu. Piť by sa však táto voda nemala - je totiž plná fytátov, ktoré síce ochraňujú rastlinný zárodok pred napadnutím mikróbmi žijúcimi v pôde, avšak tie isté fytáty narušujú aj určité biologické pochody v ľudskom organizme.
- Po zliatí vody fazule dôkladne prepláchnite - buď ich vysypte do sita, alebo celý pohár aj s viečkom z gázy strčte pod tečúcu vodu a po naplnení niekoľkokrát prevráťte. Po prepláchnutí by sa mali fazule nechať dobre odkvapkať, pretože nadbytok vody môže byť v tejto fáze príčinou ich plesnivenia. Preplachovanie opakujeme každé ráno a večer. Pokiaľ je izbová teplota vyššia, fazule budú pravdepodobne potrebovať preplachovať aj viackrát.
- Medzi jednotlivým prepieraním nechajte pohár s fazuľami na teplom mieste. Klíčky rašia najlepšie v tme a pri teplote okolo 21 °C.
- Približne po 3 - 5 dňoch by mali byť klíčky dostatočne vyvinuté, aby boli pripravené na trochu svetla a slnečných lúčov. Pohár položte na okennú parapetu, udržujte ich ale stále vlhké (výborne sa k tomu hodí sprej na kropenie izbových rastlín). V tejto fáze však musíte dávať pozor, aby nebolo slniečka príliš a fazuľky sa neupražili.
- Po niekoľkých hodinách slnečného svitu by mali byť klíčky pripravené ku konzumácii. Optimálne množstvo vitamínov by mali mať 50 - 96 hodín po začatí klíčenia. Spotrebovávajú sa buď okamžite (predtým ich ešte raz prepláchneme), alebo sa môžu skladovať v chladničke vo vzduchotesných nádobách či v zatavených mikroténových vreckách. Niektorým ľuďom nechutia šupky - práve šupky fazule mungo majú trochu nahorklú chuť. Zbavíme sa ich tak, že klíčky nasypeme do misky, nalejeme na ne vodu a opatrne ich zamiešame - šupky by sa mali od klíčkov oddeliť a vyplávať na hladinu. Nám osobne však táto nahorklá chuť nevadí. Ak sa totiž zbavíte šupiek, zbavujete sa aj vynikajúceho zdroja vlákniny.
Doba namáčania 6-8 hod. |
Množstvo suchých semien pre získanie 1 litra klíčkov |
Možnosť konzumácie za |
Dĺžka klíčkov |
Postrehy | Poznámky |
Horčica |
1/4 P | 4-5 dní | 2,5 cm |
Semienka horčice možno |
Horčica je |
Grécke seno |
1/2 P | 3-4 dni | 1 cm | Má trochu silnejšiu "kari" príchuť. Najlepšie je v kombinácii s inými klíčkami. |
Má sa za to, že napomáha poteniu a teda aj vylučovaniu toxínov z tela. |
Reďkovka (bez potreby namáčania) |
1/4 P | 4-5 dní | 2,5 cm | Chutia presne ako dospelé reďkovky! Ich štipľavá príchuť sa obzvlášť hodí na prípravu pikantných zálievok alebo v kombinácii s ostatnými klíčkami do zeleninových šalátov. |
Reďkovka je obzvlášť dobrá na prečistenie a hojenie slizníc. |
Sezamové semienko |
1/2 P | 1-2 dni | ako samotné semienko |
Ak sa nechajú nakličovať dlhšie ako 48 hodín, stávajú sa dosť horkými. |
Semienko je vďaka krátkemu klíčeniu lepšie stráviteľné a jeho živiny (množstvo vápnika a vitamínu E) sú dostupnejšie pre telesné ústrojenstvo. |
Lucerna | 3-4 L | 5-6 dní | 3,5 cm | Chutí vynikajúco - sú to jedny z našich najobľúbenejších klíčkov! Obzvlášť chutné sú po dni strávenom na slnku. |
Občas sa na ňu nazerá ako na "otca všetkých potravín". Lucerna patrí k živinovo najbohatším a najzásaditejším potravinám. Je cenným zdrojom organických vitamínov a minerálov. Korienky dospelej rastliny prenikajú zemou do hĺbky 9 - 30 m. |
Cícer | 2 P | 3-4 dni | 2,5 cm | K potrebnému nabobtnaniu môže doba namáčania trvať až 18 hodín. Počas tejto doby by sa mala voda dvakrát vymeniť. |
Cícer je cenným zdrojom bielkovín, mal by teda pomôcť pribrať ľuďom s podváhou. |
Šošovica | 1 P | 3-5 dní | 0,5 - 2,5 cm |
Skúste naklíčiť všetky možné druhy šošovice - červenú, hnedú, čínsku, zelenú. Veľmi chutné sú už po troch dňoch klíčenia, záleží však na individuálnych chutiach každého z nás. |
Šošovica patrí k hlavnej potravine na celom svete - spolu s ryžou a obilninami je kompletným zdrojom bielkovín. |
Fazuľa aduki |
1,5 P | 3-5 dní | 2,5 - 3,5 cm |
Majú orechovo "strukovinovú" arómu. |
Obzvlášť dobrá na riadnu činnosť ľadvín. |
Fazuľa mungo |
1 P | 3-5 dní | 1-5 cm | Namáčať sa musí aspoň 18 hodín. Pre získanie sladkých klíčkov ponechajte pohár v úplnej tme. Ak chcete, aby vám vyrástli krásne dlhé a rovné klíčky, ako sa to darí Číňanom, nechajte fazuľu klíčiť v jednej vrstve na menšom plechu a položte na ne polyetylénový sáčok naplnený vodou a zaviazaný (klíčky porastú pozdĺžne a nebudú sa krútiť). |
Fazuľa mungo patrí k najobľúbenejším a najľahšie pestovaným klíčkom. |
Slnečnicové semienka |
4 P | 1-2 dni | Ako samotné semienko |
Môžu sa pestovať pre krásne zelené lístky. Na prebudenie enzýmov k činnosti úplne postačí, ak ich dáte namočiť a potom ponecháte klíčiť iba jeden deň. Slnečnicové semienka sa nešetrným zaobchádzaním ľahko poškodzujú, malo by sa preto s nimi zaobchádzať opatrne. |
Znamenitá potravina - zásobí celé telo hodnotnými živinami. |
Sójové bôby |
1 P | 3-5 dní | 3,5 cm | Potrebujú byť namočené po celých 24 hodín, pričom by sa mala voda pravidelne vymieňať, aby sa tak predišlo ich kvaseniu. Pred namáčaním sóju riadne preberte a odstráňte poškodené bôby, ktoré vy aj tak nevyklíčili. |
Bohaté na bielkoviny. Existujú záznamy o tom, že sa sójové bôby pestovali už 3000 rokov p.n.l. |
Jačmeň | 2 P | 2-3 dni | Ako samotné zrnko |
Ako väčšina klíčkov je aj jačmeň po vyklíčení sladkastý. |
Obzvlášť vhodný pre zoslabnutých a pochudnutých ľudí. |
Ovos (iba 5-8 hodín) |
2 P | 3-4 dni | Rovnako | K nakličovaniu sú potrebné celé ovsené zrná alebo ovsené krúpy. |
Ovos rovnako ako pšenica, žito a ostatné obilniny po naklíčení už takmer nezalepuje črevá. |
Proso (iba 5-8 hodín) |
2 P | 3-4 dní | Rovnako | Proso musí byť nelúpané. |
Jediné zrno, ktoré je bohaté na bielkoviny a zároveň ja aj alkalické. |
Pšenica | 2 P | 2-3 dni | Rovnako | Skvelé sladkasté klíčky, ktoré majú bohaté využitie vrátane klíčkovej vody alebo rejuvelacu. |
Vynikajúci zdroj vitamínov skupiny B. Vodu z namáčania je možné okamžite piť alebo pridávať do polievok, zeleninových džúsov, alebo sa dá skvasiť. |
Žito | 2 P | 2-3 dni |
Rovnako |
Má výbornú výraznú chuť. |
Dobré pre žľazové ústrojenstvo. |
Šaláty z klíčkov
Aj keď klíčky možno pridávať takmer do každého šalátu, často si pripravujeme šaláty iba z klíčkov.
Naklíčená pšenica zmiešaná s mrkvou má až prekvapivo sladkú chuť.
2 - 3 šálky pšeničných klíčkov, 2 nastrúhané mrkvy, sezamové semienka alebo syr tofu ako dekorácia.
Nastrúhanú mrkvu zmiešame s naklíčenou pšenicou a ozdobíme sezamovými semienkami alebo nadrobeným syrom tofu. Zálievka môže byť citrónová s trochou petržlenu alebo k zvýrazneniu sladkej chute s lyžičkou medu a hrozienkami.
Naklíčená pšenica s cícerom (rovnako ako iné klíčkové kombinácie) dodajú telu všetky potrebné bielkoviny a všetkých 8 esenciálnych aminokyselín.
2 šálky pšeničných klíčkov, 1 šálka naklíčeného cíceru, 1 červená paprika, 2 jarné cibuľky, čerstvý petržlen.
Klíčky dobre premiešame a ozdobíme tenkými paprikovými prstencami. Do francúzskej zálievky primiešame na jemno nakrájanú jarnú cibuľku a petržlen a klíčky ňou zalejeme.
Arabi pripravujú šalát podobne, cícer však vynechávajú a používajú iba klíčky pšeničné, ku ktorých pridávajú nakrájanú jarnú cibuľku, petržlen a mätu a šalát polievajú citrónovou šťavou s olivovým olejom a cesnakom. Dekoratívne vyzerá šalát s plátkami rajčín a čiernymi olivami.
Klíčkový šalát na orientálny spôsob
2 šálky naklíčenej fazule mungo (dĺžky 5-7 cm), 2 šálky šampiónov (nakrájaných na tenko), 1 šálka bielej kapusty (natrhanej na drobné kúsky), zväzok potočnice alebo pažítky
Huby, klíčky a kapustu vzájomne premiešame, potom všetko nasypeme do plytkej nádoby a polejeme zálievkou pripravenou podľa nasledujúceho receptu:
2 lyžice olivového oleja, 2 lyžice sójovej omáčky "tamari", 2 lyžice citrónovej šťavy a trochu nastrúhanej kôry, pár kvapiek octu, 2 lyžičky medu, 1/2 lyžičky na jemno nastrúhaného čerstvého zázvoru alebo 1/2 - 1 lyžičky zázvoru mletého.
Šalát ozdobíme lístkami potočnice alebo nasekanou pažítkou.
/voľne preložené z češtiny/
Copyright © 1995 Votobia. Všetky práva vyhradené.
Zdroj:, Susannah a Leslie Kenton, Votobia, 1995
Potrebné informácie
Doplnky stravy
Iné