Detoxikácia organizmu

všetky články nájdete aj hore v ľavom menu

Dennodenne prijímame do nášho tela množstvo škodlivín. Či už potravinami, ktoré jeme, vodou, ale aj vzduchom či liekmi, ktoré užívame. Všetky tieto škodliviny sa síce čiastočne vyplavia a čiastočne sa naše telo proti nim báni, avšak časť z nich ostáva v našom organizme, ukladá sa v našich orgánoch, bunkách čo môže vplývať aj na naše zdravie.
Častejšie sa staráme o svoje telo zvonka, avšak zabúdame, že dôležité je postarať sa o neho aj zvnútra. Takpovediac čističkou každého organizmu je hrubé črevo. Chemicky či priemyselne upravené potraviny, ktoré jeme, často spôsobujú zlé, nepravidelné vyprázdňovanie, ako aj zlý pohyb dutých stien, ktoré slúžia k posúvaniu obsahu v čreve. K problémom s vyprázdňovaním prispievajú aj tuky, cukry či údeniny, ktoré tak radi konzumujeme a nedostatok vlákniny či čerstvej zeleniny a ovocia.
Úlohou hrubého čreva je vylučovať z nášho tela jedovaté a nespracované odpadové látky. Tie sa už v mladom veku ukladajú na jeho stenách, aj keď je vylučovanie zdanlivo v poriadku. Časom spôsobujú nadúvanie, únavu, znižujúcu sa psychickú koncentráciu, ako aj zníženie imunity, podráždenosť, alergie, zápaly a ďalšie choroby. Znečistené a zanesené hrubé črevo môže u mladších žien znížiť kvalitu pleti, neskôr byť dokonca príčinou neplodnosti.

 

Znečistené hrubé črevo pracuje pomaly

Mnoho odborníkov, lekárov či vedcov zaoberajúcich sa zdravou výživou je presvedčených o tom, že človek nie je mäsožravec. Zložkami jeho potravy by mali byť obilniny, ovocie, byliny, orechy, semená a, samozrejme, zelenina. Pokiaľ sa človek prejedá len mäsom a v jeho jedálničku chýba vláknina či zelenina, ale aj voda, jeho hrubé črevo sa spomalí. Jedovaté látky, ktoré má vylúčiť sú v tele dlhšie, než by mali byť. K pravidelnému vyprázdňovaniu ho napokon prinútime preháňadlami. Tento spôsob však nie je správny a nesmieme ho využívať pridlho. Naše hrubé črevo tak zlenivie úplne, čo nám spôsobí oveľa väčšie problémy.
 

Zdravie - nebezpečná zápcha

Zápcha je choroba, ktorá spôsobuje dokonca až rakovinu! Krátkodobú zápchu vyvoláva napríklad zmena prostredia, tráviace problémy, neuróza či dedičné dispozície. Nebezpečná pre nás je však dlhodobá zápcha. Dlhodobou zápchou trpia najmä ženy. Keďže ich postihuje často, berú ju ako súčasť svojho života. Avšak to, že zápcha spôsobuje ťažkosti pri vyprázdňovaní, je len jeden z mnohých problémov, ktoré môže privodiť. Hnijúce potraviny, ktoré sme zjedli, tak dlhšie ostávajú v našom tele, unikajú z nich toxíny, ktoré sa cez stenu hrubého čreva dostávajú do krvi či orgánov. Postupne, u mnohých aj po rokoch, však môžu spôsobiť vážne choroby. Okrem hemoroidov, obezity, kŕčových žíl až po rakovinu. Rakovina konečníka predstavuje až jednu tretinu nádorov hrubého čreva a najčastejšie sa vyskytuje u ľudí vo veku od 50 do 70 rokov. Slovensko je na špici svetového rebríčka výskytu rakoviny hrubého čreva a konečníka. Počet chorých z roka na rok narastá. Alarmujúce je, že asi u osemdesiat percent pacientov sa nádor objaví až v pokročilom štádiu. Vtedy je však nádej na vyliečenie mizivá.
Z lekárskeho hľadiska poznáme dva druhy zápchy, atonickú a spastickú. V oboch prípadoch však zápcha spôsobuje zdravotné problémy, ktoré sme už spomínali.
Hlavným dôvodom zápchy je nedostatok prirodzenej vlákniny v našej strave.
Nezabudnite, ak vás trápi zápcha, vypite dva až tri litre tekutín denne. Pri prvom nutkaní je nutné ísť na toaletu. Počas dňa je dôležité jesť celozrnný chlieb, kyslú kapustu, jogurt, cmar, veľa surovej zeleniny a ovocia. Naopak, netreba jesť banány, kakao, čokoládu, cukor, ryžu, pizzu, biele pečivo ani čierny čaj. Pri zápche tiež odporúčame pohyb. Aspoň pol hodiny rýchlej chôdze, ktorá „rozhýbe“ vaše črevá.
 

Ľanovým semenom proti zápche

Vďaka konzumácii ľanového semena počas zápchy sa vám uvoľnia črevá a rýchlo sa vráta k správnej činnosti. Funguje to tak, že sa malé ľanové semiačko dostane do nestrávenej potravy v čreve, kde napučí. Tým sa zväčší objem stolice, čo núti črevá pracovať. Tieto semená obsahujú aj olej, ktorý zľahčí priechod výkalov v čreve. Ľanové semeno je vhodné najmä pri chronickej zápche, je neškodné aj pri dlhodobom užívaní a navyše chráni pred vznikom rakoviny. Ako ho však správne užiť? Zomelieme dve polievkové lyžice semien a pridáme ich do jogurtu, syra či tvarohu. Takto pripravenú zmes je vhodné jesť trikrát denne. Účinok sa nedostaví okamžite, ale približne o dva dni.
 

Parazity v tele

Okrem toho, že hnilobné procesy v našich črevách spôsobujú kŕče, nadúvanie, zapáchajúci dych, krvácanie do stolice či hemoroidy, podporujú tiež rýchlejšie množenie parazitov, ktoré máme v tele. Znečistená voda, nedostatočne tepelne upravené jedlo, zle umyté ovocie, ale aj kontakt s domácimi zvieratami...
To všetko sú spôsoby, ako sa do nášho tela môžu dostať parazity. Tých môžeme mať v tele až neuveriteľných viac ako sto rôznych druhov. Pozitívne však je, že existuje spôsob, ako sa ich zbaviť. Dôležité je nielen zvýšiť prísun vlákniny do tela, ale konzumovať aj cesnak, tekvicové semená, koreň kurkumy či výťažok z grapefruitových semien.
 

Kontrolujte svoju stolicu

Aj napriek tomu, že to môže byť nepríjemné, je to nevyhnutné. Stav vašej stolice je dôležitý. Pokiaľ je vaša stolica tuhá, je to dobre. Vyživuje totiž tkanivo hrubého čreva a vyvoláva vylučovací proces. Stolica, pri ktorej vylučovaní máte bolesti, alebo naopak riedka stolica, znamenajú problém vo vašom tele. S riedkou stolicou sa z tela rýchlo vyplavujú živiny. Na čo je však dôležité upozorniť je to, že hnačka trvajúca viac než dva týždne končí smrťou človeka.
Tvrdá stolica smrťou nekončí, neznamená to však, že si ju nemusíme všímať. Z občasnej zápchy sa časom stáva chronická, ktorá spôsobuje rakovinu čriev či konečníka.
 

Organizmus plný toxínov

Náš organizmus by mal zo zažívacej sústavy dostávať iba živiny, avšak dostáva aj jedy, ktoré vznikajú pri hnití a kvasení zvyškov potravy. Pri týchto procesoch sa tvoria aj baktérie, ktoré potláčajú prirodzené prostredie, a tým potláčajú tvorbu vitamínov K2, B1 či B12, ktoré sú potrebné.
Dôvodom tvorby hnilobných procesov sú často zlé stravovacie návyky, nesprávne kombinovanie potravín, pitie alkoholu či jedenie korenistých jedál.
Ak sa však náš tráviaci systém upchá, a teda ak vznikne zápcha, náš organizmus sa môže zaplaviť toxínmi, ktoré už mali byť vyplavené z tela. V takomto prípade môže dôjsť až k autointoxikácii, teda samootrave.
Ako poznáte, že je vaše telo vystavené následkom samootravy? Máte zápchu, hnačku, zlý dych, alergiu na niektoré potraviny, nadúvanie, plynatosť, časté prechladnutia, chrípky, bolesti hlavy bez zjavných príčin, bolesti v dolnej časti chrbtice, problémovú pleť, akné, potrebu dlhého spánku alebo vás bolí žlčník či pečeň? Ak máte niektoré z týchto príznakov, je veľmi pravdepodobné, že bol váš organizmus vystavený vplyvom samootravy. Toxíny a jedovaté látky sa rozšíria po celom tele, budete unavení, váš dych bude odporný a budete vyzerať starší, pretože sa samootrava prejaví aj na vašej pleti.

 

 

Hrubé črevo ovplyvňuje naše zdravie a dĺžku života

Ako sme už vyššie uvádzali, hrubé črevo sa počas celého života človeka zanáša a upcháva. Je to najmä zlou kombináciou potravín, nedostatkom konzumácie ovocia, zeleniny a vlákniny. Takéto črevo sa po čase, niekedy 20 a viac rokov môže upchať úplne. V takomto prípade pomôže iba operácia a umelý vývod, s ktorým človek žije do konca života. Dôležité je, aby ste si všímali konzistenciu vašej stolice. Pokiaľ je vaša stolica v poriadku, má tvar a konzistenciu asi ako zrelý banán. Má plávať na hladine, a to v celom tvare. Vaša stolica je v poriadku, ak je toaletný papier po použití čistý. Stolica je v takomto prípade obalená jemným filtrom (hlienom), ktorý zabezpečí dobrý priechod črevami a konečníkom.
Dôležitá je aj farba stolice. Príliš tmavá až čierna stolica znamená, že pohyb vašich čriev je narušený a mali ste pravdepodobne zápchu. Zvýšený metabolizmus sa prejaví žltou stolicou. Hnedá stolica je prejavom zlej kombinácie jedál či konzumácie mäsa. Ideálna farba stolice je žltohnedá, má farbu starého zlata.
Možno je to neuveriteľné, ale stolica zdravého človeka, ktorý má dobré trávenie je bez zápachu. Silný zápach indikuje poruchu v trávení, zlú kombináciu potravy, ako aj konzumáciu mäsa.
Ak máte striedavo zápchu a hnačku, po jedle kyslých jedál cítite nepríjemné grúlenie v žalúdku, neraňajkujete, vaša stolica zapácha, vypadávajú vám vlasy a lámu sa vám nechty a počas jedla veľa pijete, mali by ste zvýšiť príjem vitamínu A, B , rakytníkového oleja odporúčame tiež užívanie tabletiek z pivovarských kvasiniek.
 

Dôležitá vláknina

To, v akom stave je vaše telo, ovplyvňuje strava. Jednou, ale veľmi dôležitou zložkou potravy je práve vláknina. Avšak prijímame jej málo, približne 20 gramov denne. Mali by sme však prijať aspoň 30 gramov. Vláknina sa nachádza jedine v rastlinnej zložke našej potravy a je pre náš organizmus dôležitá. Obilniny, orechy, strukoviny, ovocie a zelenina sú najbohatšie na vlákninu. Vlákninu môžeme rozdeliť na dva druhy, na vlákninu rozpustnú vo vode a vlákninu nerozpustnú. Odpadové a toxické látky odvádza z tela rozpustná vláknina, je vhodná pri redukčných diétach, pretože napĺňa žalúdok, znižuje tiež jeho kyslosť. Nerozpustná vláknina do seba nasáva vodu a dá sa povedať, že zmäkčuje stolicu a napomáha plynulému pohybu čriev. Tým, že udržuje črevá v pohybe, zabraňuje zápche, a teda aj problémami s ňou spojenými, ktoré sme už niekoľkokrát uvádzali a ktoré môžu skončiť rakovinou čriev či konečníka. Nerozpustná vláknina pôsobí v našich črevách aj ako akási kefa, ktorá berie so sebou nečistoty a usadeniny.

Tým, že vláknina do seba nasáva vodu, a tým zväčšuje svoj objem, vytvára pocit nasýtenosti. Pôsobí teda aj proti obezite, ktorá má za následok napríklad kŕčové žily či hemoroidy. Aj výskyt rakoviny je u ľudí s dostatočným príjmom vlákniny nižší. Spolu s vlákninou sa z nášho tela vyplavujú aj žlčové kyseliny a cholesterol.
Až 40 gramov vlákniny sa nachádza v 100 gramoch otrúb, 18 gramov v sušených marhuliach, 16 gramov v kukuričných lupienkoch, 13 gramov v sušených slivkách, 10 gramov v šošovici, 8 gramov v celozrnnom chlebe, 6 gramov vo vlašských orechoch, 5 gramov v hrachu, 3 gramy v jablku či brokolici. Avšak nadmerná konzumácia vlákniny môže spôsobiť nedostatok vápnika a železa v organizme, pretože ich na seba viaže, a teda vyplavuje ich z tela. Vlákninu by ste nemali jesť ani počas hnačky. Vrátiť ju do jedálnička môžete až po odznení, respektíve vyliečení hnačky, ktorá môže byť infekčná, ale i neinfekčná.

 

Prečo vzniká hnačka?

V prvom rade vzniká hnačka pri nahromadení látok viažucich vodu v tele. Tá sa cez stenu hrubého čreva dostáva do organizmu a stolica sa zhusťuje. Ďalším dôvodom je nadmerné vylučovanie soli a vody bunkami črevnej sliznice. Hnačka vzniká aj pri spomalení či zrýchlení črevných pohybov a zápale črevnej sliznice. Dôvodom vzniku hnačky môže byť aj užívanie preháňadiel, antibiotík, liekov proti dne, liekov na odvodenie...
 

Ako sa jej zbaviť

Hnačkou telo reaguje aj na zápal slizníc žalúdka a čriev, zbavuje sa tak škodlivých látok a baktérií. Nemali by sme preto začať hneď proti hnačke bojovať, ale nepríjemnosti chvíľu vydržať. Dôležité je prijímať dostatok tekutín, aby nedošlo k prílišnému odvodneniu. Ak však hnačku sprevádza horúčka alebo silné kŕče, v stolici je krv a trvá viac než dva dni, mali by ste navštíviť lekára. Navštíviť lekára je nutné aj v prípade, že je vaša pokožka žltá či máte vyrážky.
Pri prvých príznakoch hnačky pite nápoje najmä s obsahom soli a cukru, ako napríklad športové nápoje. Vhodný nápoj si môžete pripraviť aj sami, a to zmiešaním jednej lyžičky soli a 8 lyžicami medu v jednom litri vody. Takýto nápoj by sme mali vypiť počas dvoch hodín. Dobré je tiež piť bylinkové čaje, malinový či ďumbierový čaj, ale aj kurací či hovädzí vývar a bujóny. Určite sa vyhýbajte cestovinám, chlebu, jablkám, hruškám, slivkám či broskyniam, ale aj zemiakom. Nejedzte ani mastné jedlá či ovocné šťavy. V žiadnom prípade nejedzte kapustu, fazuľu či kel. Ani mliečne výrobky nie sú najvhodnejšie, okrem jogurtov. Je zrejme zbytočné, aby sme vám pripomínali, že počas hnačky nesmiete piť alkohol ani kávu.
V prípade, že hnačka ustupuje, môžete opatrne začať jesť banány, ryžu, kuracie mäso, zemiakovú kašu a piť jablkový džús. Neskôr môžete pridať hrianky z bieleho chleba, dusenú zeleninu a plynule prejsť na normálnu stravu.
 

Dobré baktérie v črevách

Viac ako 400 druhov baktérií prežíva v našich črevách, najmä v hrubom čreve. Polovica stolice je tvorená z baktérií. V zdravých črevách však prevládajú baktérie, ktoré sú pre nás dobré. Ide najmä o baktérie mliečneho kvasenia, ktoré spracovávajú laktózu či cukry na kyselinu mliečnu. Hovoríme im probiotiká. Nedostatočným prísunom vlákniny v strave sa znižuje aj počet probiotík v črevách. Ich rast môžete podporiť aj vy. Ako?
Zvýšením konzumácie prebiotík, čo sú nestráviteľné zložky v potrave. Prirodzene sa nachádzajú v rastlinných potravinách. Najbohatším zdrojom inlulínu- najužitočnejšie prebiotikum, sa nachádza v koreni čakanky obyčajnej. Prebiotické baktérie obsahuje aj šťava nesterilizovanej kyslej kapusty. Tie zabraňujú množeniu škodlivých mikroorganizmov, podporuje funkciu čriev, podporuje odvodňovanie, odstraňuje odpadové látky z tela, čím napomáha pri problémoch pri zápche.
Ďalšími probiotikmi sú bifidobaktérie a laktobacily. Tie nájdete vo fermentovaných mliečnych výrobkoch, ako sú jogurty so živými mliečnymi kultúrami či spomínaná kyslá kapusta.
 

Očista a detoxikácia hrubého čreva

V dnešnom rýchlom svete si často zabúdame, či nestíhame všímať naše vlastné telo. Niektoré problémy bagatelizujeme, čo však môže viesť k trvalým a vážnym chorobám. Jarné obdobie je vhodné pre očistu a detoxikáciu tela najmä pre cez zimu v tele nahromadené nečistoty. Jeseň je zase vhodná pre množstvo čerstvého ovocia a zeleniny. Nezabúdajte však, že očista a detoxikácia nie je otázkou jedného mesiaca, ale polroka až roka, ba až zmenou myslenia a našich stravovacích návykov.
Ak trpíte chronickou zápchou, nadúvaním, plynatosťou, máte nadváhu, zlý dych, ste často unavení, máte často bolesti hlavy, hemoroidy, parazity či infekciu candidu albicans, vážne uvažujte o očiste hrubého čreva!

Telo je však aj samo schopné regenerácie a očisty. Musíme ho však podporovať, aby orgány, ktoré sú za tieto funkcie zodpovedné, mohli pracovať na plný výkon. K týmto čističom v našom tele patria ľadviny, pečeň, koža, pľúca, lymfatický systém a, samozrejme, črevá. Ľadviny prečisťujú krv a vracajú do nej živiny, vytvárajú moč, ktorý vyplavuje z nášho tela jedovaté látky. Ak je moč tmavý, zapácha, je ho málo alebo cítime pri močení bolesť, je to príznak toho, že s ľadvinami nie je niečo v poriadku. Pečeň taktiež očisťuje krv od toxínov, odvádza ich do žlče, čriev až von z ľudského organizmu. Ak máte problém s pečeňou, prejaví sa to zlým trávením, potiahnutým jazykom až zvracaním. Ak sa toxíny nedostali z tela inou cestou, vyplavujú sa cez kožu, najväčší orgán tela. Vtedy sa na koži objavia škvrny, vyrážky, akné či celulitída. Pri dýchaní sa do pľúc dostáva mnoho škodlivých látok, ktoré sa cez milióny vzduchových váčkov prenášajú do tela, časť z nich sa dostane z tela výdychom. Aj lymfatický systém zabraňuje prenikaniu škodlivín do krvi. V lymfatických uzlinách zápasí náš organizmus s jedovatými látkami, toxínmi či vírusmi. Preto ich máme, napríklad pri chrípke, zdurené. Črevá, ako sme už písali, rozkladajú potravu a zbavujú nás odpadových látok. Ak je však vaša strava priemyslovo upravovaná, dochádza k zápche a tým aj k vážnejším zdravotným problémom, dokonca až k rakovine. Ako vidíme, ľudský organizmus sa zbavuje škodlivých látok mnohými spôsobmi. Aj napriek tomu mu v tom môžeme pomôcť ešte viac. Oslabené ľudské tkanivá, hlieny, tuk, ale aj krvné zrazeniny a väzivové tkanivá sú vhodným prostredím pre rôzne infekcie. Tie sa tu skrývajú a pri vhodnej príležitosti, teda napríklad pri strese alebo podchladení, sa prejavia. U niekoho na koži, u iného oslabia srdce, pľúca, pohlavné orgány, žalúdok... Pri detoxikácii organizmu sa tieto usadeniny uvoľňujú a nastáva stav podobný prechladnutiu. Škodlivé usadeniny sa vyplavujú hlienmi či vykašliavaním. Avšak pravidelnou detoxikáciou môžeme zabrániť mnohým chorobám.
 

Detoxikácia nielen pre zdravie, ale aj pre krásu

Ak ľudský organizmus zápasí s chorou, potrebuje k tomu všetku svoju energiu. Aj tú, ktorá je potrebná na trávenie, preto počas choroby necítite hlad, telo drží dobrovoľnú hladovku. Hladovka ako liečebná metóda je známa už stáročia. Hladujeme však nielen kvôli chorobe, ale aj pre štíhlosť, a teda krásu. Hladovka je však aj rýchli a účinný spôsob, ako z tela odstrániť toxíny a jedovaté látky. Prázdny žalúdok sa stiahne, takže aj keď začneme jesť, skonzumujeme toho o polovicu menej ako pred hladovkou, ktorá vráti žalúdku pružnosť, polohu, ale aj pôvodnú veľkosť.
Avšak s hladovkou opatrne. Pokiaľ máte zdravotné problémy, cukrovku, tuberkulózu, choroby obličiek či žlčníka, AIDS a ďalšie, hladovku držať nesmiete. Neodporúča sa ani tehotným ženám, deťom či oslabeným starším. Niektorí ľudia, aj keď sú zdraví, nie sú vhodným typom na držanie hladovky. Počas nej totiž neprijímame žiadnu potravu, iba tekutiny, a tak žalúdok nemá čo tráviť. Siaha na vlastné zásoby, zásoby tuku, neskôr na svaly. Po túto hranicu by sme však držaním hladovky nemali zájsť. Pri každom človeku je však táto hranica inde. Záleží na množstve tuku v organizme. Ten, kto má menej tukových zásob, by sa nemal postiť viac ako tri dni.
Pri držaní hladovky sa taktiež odporúča piť čistá teplá voda. Tá má totiž, na rozdiel od studenej, detoxikačné účinky.
Ako sme už spomínali, hladovka nie je vhodná pre všetkých, preto sa odporúčať držať aj monodiéta. To znamená konzumovať jeden druh zeleniny či ovocia, ovocné šťavy, ryžu... Pokiaľ máte rýchli metabolizmus, z ovocia si na monodiéte vyberte melón, kokos, jablko alebo hrušku. Ak máte premenlivú chuť na jedlo, vyberte si medzi banánom, figami, hruškou, broskyňou či hroznovou šťavou. V prípade, že máte pomalý metabolizmus, zvoľte si pri monodiéte hrušku alebo jablko.
 

Bylinková kúra na jar

Určite aj vás už postihla jarná únava. V práci podávate nedostatočné výkony, ste vyčerpaní, depresívni... Prekonajte tieto problémy spolu s cenakom medvedím a pŕhľavou dvojdomou. Tieto byliny obsahujú na jar množstvo látok, ktoré vášmu telu dodajú potrebné živiny a súčasne ho detoxikujú.
Cesnak medvedí vám dodá vitamín C sírne zlúčeniny a vyčistí váš žalúdok, črevá a krv ako žiadna iná bylina. Pomáha zažívaniu, tráveniu, črevám, žlčníku aj pečeni. Okrem toho znižuje krvný tlak, pôsobí proti nespavosti, proti závratom, proti hučaniu v ušiach, tlaku v hlave či dokonca zabraňuje kôrnateniu ciev. Je veľmi podobný ako domáci cesnak, avšak jeho chuť je jemnejšia a jeho priaznivé účinky silnejšie. Jeho listy sa zbierajú v apríli a máji, pred kvitnutím a používajú sa iba čerstvé, pretože sušením sa z nich strácajú liečivé účinky. Cibuľky sa zbierajú počas jesene. Cesnak medvedí odporúčame počas sezóny konzumovať každý deň.
Pŕhľava dvojdomá a najmä jej jarné výhonky obsahujú veľa chlorofylu, vitamínu B1, B2, C, K1, provitamín A či železa, ktoré podporuje tvorbu červených krviniek. Pripravte si pŕhľavovú šťavu, ktorá vydrží v chladničke aj niekoľko dní. Ako na to? Mladé lístky tejto byliny rozmixujte s trochou vody a odložte v uzatvorenej fľaške do chladu. Užívajte ju trikrát denne po čajovej lyžičke nalačno, najmenej dva týždne. Už po pár dňoch pocítite je blahodarné účinky. Znižuje obsah cukru v krvi, lieči zápaly močových ciest, podporuje činnosť hrubého čreva a práve preto je vhodný pri detoxikácii organizmu.
 

Ovocná a zeleninová kúra na leto

Leto je ideálnym ročným obdobím na detoxikáciu, pretože je dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú vlákninu, vitamíny a, samozrejme, takmer žiadne kalórie. Najnižšiu energetickú hodnotu má melón, ananás a citrusové plody. Najvyššiu majú čierne ríbezle a šípky. Najideálnejšie je držať trojdňovú diétu, kedy konzumujte iba čerstvé ovocie a zeleninu. V prvý deň si rozdeľte 1,5 až 2 kilogramy čerstvého ovocia do 5 až 6 porcií. V zeleninový deň to isté s 2 až 2,5 kilogramov čerstvej zeleniny. Deň začnite s 2,5 decilitrami zeleninovej šťavy. Počas tretieho dňa striedajte ovocie a zeleninu. Ovocia skonzumujte asi jeden kilogram a zeleniny približne 1,5 kila. Nejedzte však súčasne aj ovocie a zeleninu.

Nezabúdajte počas leta dodržiavať pitný režim, čo znamená vypiť tri a pol litra tekutín denne. Dobré je, ak nápoje nie sú príliš studené, tak osviežia a schladia telo lepšie. Ideálne sú aj ovocné a bylinkové nesladené čaje, minerálne vody, ovocné a zeleninové šťavy. Ak by ste nemali dostatok tekutín, môžete si privodiť množstvo nepríjemností. Od kolapsu, nevoľnosti, kŕčov, triašku až bolesť hlavy či poruchy krvného obehu.
Doma si môžete pripraviť aj šťavu plnú vitamínov. Stačí zmiešať 150 mililitrov šťavy z kyslej kapusty s 50 mililitrami paradajkovej šťavy, ochutiť bazalkou a je to. Vhodný nielen pre deti, ale aj dospelých je banánový koktail. Stačí rozmixovať jeden banán s dvomi pohármi vody.
Leto je tiež optimálne na držanie dyňovej kúry, ktorá dôkladne prečistí obličky. Celý týždeň musíte konzumovať len červenú dyňu a čierny chlieb. Táto kúra vyčistí nielen vaše obličky a mechúr, ale zbaví vás aj obličkových kameňov. Dôležité je, aby ste si v posledný deň kúry, medzi treťou a štvrtou hodinou ráno, kedy je na to najvhodnejší čas, sadli do vane s teplou vodou a dojedli posledný kus dyne.
 

Jablková kúra na zimu

Keďže sú jablká veľmi zdravé a obsahujú len málo kalórií, na trojdňovú očistu sú ako stvorené. Vďaka látkam, ktoré jablká obsahujú nebudete cítiť hlad, zlepší sa vaše trávenie, zvýši sa spotreba kalórií a zníži sa vaša chuť na sladké. Ako je to všetko možné? Vďaka vláknine, ktorú jablká obsahujú sa z vášho tela vyplavia škodlivé látky, vyčistí sa hrubé črevo, čím sa zlepší aj vaše trávenie. Jablká obsahujú ovocný cukor, ktorý zníži vašu chuť na sladké. Pektín spôsobí nadutie žalúdku, čím zníži váš pocit hladu. Kyselina jablčná zase rozprúdi látkovú výmenu, a teda aj spálenie kalórií bude oveľa väčšie. Okrem toho vitamín C, na ktorý sú jablká bohaté, posilňuje obranyschopnosť organizmu, budete teda menej náchylní na prechladnutie.
Na jablkovú kúru telo vopred pripravte, a to jedením ľahkých jedál. Počas troch dní jedzte neobmedzene jablká rôznych sort. Pokiaľ nie sú jablká ošetrované postrekom, môžete ich konzumovať neošúpané. Dôležité je, aby ste ich dobre požuli, čím zabránite nadbytočnému prekysličeniu organizmu. Keďže jablká obsahujú veľa vody, stačí, ak budete piť dva litre tekutín denne. Avšak pred jedením jabĺk a aspoň pol hodinu potom nepite. Namiesto minerálok či čistej vody, si môžete uvariť aj jablkový čaj.
 

Zázračná kombucha

Zjednodušene by sa dalo povedať, že kombucha je huba, ktorá obsahuje kyseliny, vitamíny B, C, D, E a K, enzýmy či minerály ako draslík, sodík, vápnik a horčík. Jej blahodarné účinky už stáročia poznajú v Číne, Japonsku, ale už aj v Európe či Amerike. Dokonca je považovaná za zdroj krásy a mladosti. Jej zázračnosť spočíva v mnohých jej účinkoch na ľudský organizmus. Okrem toho, že zlepšuje činnosť čriev, prečisťuje pokožku, ničí choroboplodné zárodky či posilňuje obranyschopnosť organizmu, pôsobí ako osviežujúci nápoj nielen pre telo, ale aj ducha. Užívať kombuchu odporúčame dlhšie než len niekoľko dní, pri očiste organizmu. Najideálnejšia je niekoľkomesačná kúra, čo znamená piť kombuchu ráno na lačno, na obed a večer medzi jedlom. Jej účinky pocítite nielen zvnútra, ale aj navonok celkovým zlepšením či skôr prečistením celého vášho organizmu.

 

36-dňová ryžová kúra

Detoxikácia organizmu pomocou ryžovej kúry je vhodná pri žalúdočných či črevných problémoch, srdcovocievnych chorobách, problémoch s pečeňou, žlčníkom, ale aj pri vysokom krvnom tlaku, pri problémoch s vypadávaním vlasov či poškodeniach kože.
Vďaka obsahu bielkovín, vitamínov B1, B2, B3, kremíka, sodíka, draslíka či fosforu a takmer žiadnym tukom je celozrnná ryža tou najvhodnejšou potravinou pri detoxikácii či diéte.
Na prečistenie organizmu pomocou tejto kúry potrebujete 36 dní, rozdelených do štyroch etáp. Počas prvej etapy, ktorá trvá 9 dní konzumujte len ryžu. Ako si ju pripravíte? Večer si pol kila dobre prepláchnutej celozrnnej ryže zalejte dvojnásobným množstvom vody. Takto pripravenú ryžu potom stačí ráno v tej istej vode uvariť na miernom ohni, kým sa všetka voda nevstrebe. Samozrejme, bez soli či oleja! Odstavenú ryžu necháme ešte pol hodiny „pracovať“. Takto pripravenú ryžu jeme trikrát denne, nezabúdajme počas dňa vypiť minimálne dva litre tekutín. Najvhodnejšie sú bylinkové čaje, zelený čaj, minerálne vody. Vyhýbajte sa alkoholu, ktorý by narušil očistu pečene. Počas prvých dní, keď si telo zvyká na nový stravovací režim a zbavuje sa jedovatých látok, môžete cítiť malátnosť či depresie. Dôležité je nevzdať sa a vydržať tieto prvotné problémy. Pomôže vám v tom šport či prechádzka na čerstvom vzduchu.

Počas druhej etapy, a teda počas ďalších 9 dní, pridáme k ryži zeleninu. Približne štvrtinu objemu ryže. Najvhodnejšia je mrkva, tekvica, uhorka, kapusta, cibuľa, pór, kel, reďkovka, karfiol, ale aj hrášok, fazuľa, kaleráb či kukurica. Samozrejme, zeleninu varíme, dusíme či pečieme v rúre bez oleja, ochutenú trochou morskej soli. Štipku soli môžeme pridať aj do ryže, ochutiť si ju môžete aj majoránom či strúčikom cesnaku. Ak si chcete jedlo spestriť, zmiešajte zeleninu s ryžou, čím vznikne rizoto. Zo zeleniny si môžete uvariť aj polievku, avšak bez zahustenia a len s malým množstvom soli.
Majte na mysli, že počas tejto kúry môžete zhodiť 5 až 25 percent vašej hmotnosti.
V ďalšej, opäť 9-dňovej etape pridajte do vášho jedálnička strukoviny, a to takmer v takom množstve ako zeleninu. Odporúčame šošovicu, hrach, bôb, fazuľu, cícer či sóju (strukoviny, to isté aj ryby sú okrem iného aj geniálna živina pre mozgovú kôru). Strukoviny len varte, bez oleja, ochutiť si ich môžete bazalkou, rascou, feniklom či sójovou omáčkou.
Štvrtá a posledná fáza dovoľuje konzumovať surovú zeleninu. Doteraz ste ju vynechávali kvôli vašej pečeni, ktorá sa spamätávala z nesprávne kombinovaných jedál. V tejto 9-dňovej fáze by mal váš jedálny lístok obsahovať 55 percent ryže, asi 20 percent varenej či dusenej zeleniny, 15 percent varených strukovín a asi 10 percent surovej zeleniny. Do zeleninových šalátov si môžete kvapnúť olivový či slnečnicový olej, trochu soli či citrónovej šťavy. Nezabúdajte počas celej kúry potraviny dobre požuť a piť dostatočné množstvo tekutín. Vhodný pri detoxikácii je čaj Kleri, ktorý obsahuje nielen harmanček, ale aj list seny, mätu piepornú, feniklové semeno, plody šípky, kôru škorice, ako aj ďalšie látky podporujúce trávenie či zmierňujúce bolesť žalúdka. Najvhodnejšia je jedna šálka denne.



Užitočná Chlorella pyrenoidosa

V každom ľudskom organizme sa vplyvom životného prostredia a zlých stravovacích návykov nahromadia jedovaté látky, ako ortuť, olovo, kadmium či kobalt. Japonci, Holanďania či Američania však už stáročia poznajú a užívajú riasu, ktorá tieto jedovaté látky doslova priťahuje, nasáva a vyplavuje z organizmu. Ide o Chlorellu pyrenoidosu, ktorá vďaka týmto svojim výnimočným vlastnostiam pomáha pri detoxikácii organizmu, napravuje mikrobiálnu flóru či napomáha pri akejsi oprave poškodeného črevného tkaniva. Odporúča sa užívať ju aj ľuďom so zlým trávením či pri bolestiach žalúdka. Chlorella dokonca predchádza vzniku vredov. Tým, že výrazne pomáha pri úprave činnosti čriev, zvyšuje imunitu, a to vďaka chlorofylu a chlorellinu, ktoré obsahuje.

Pre ľudí, ktorí Chlorellu nikdy neužívali sa odporúča začať s 0,4 až 0,6 gramami a postupne ju zvyšovať. Dobré však je urobiť si kožný test, a to užiť jednu tabletku Chlorelli a vylúčiť tak možnú kožnú reakciu. Potom sa odporúča postupne zvyšovať dávku až na denný príjem u dospelého človeka 1,5 až 2,5 gramov, čo je preventívna dávka. Liečebná dávka je 2,6 až 4,0 gramy. Tabletku si dajte ráno na lačný žalúdok a pri vyššej dávke poobede, taktiež nalačno. Dôležité je zapiť každú tabletku dostatočným množstvo vody, a to najmenej pol litrom. V opačnom prípade si môžete privodiť bolesť hlavy či zápchu. Keďže tabletky sú koncentrát, dostatočný príjem tekutín je nutnosťou! Prípadnej zelenej stolice sa netreba ľakať. Chlorellu môžu užívať aj budúce mamičky, avšak len v prípade, že svoje telo pred tehotenstvom detoxikovali.
Ak majú tehotné ženy príliš zanesený organizmus toxickými látkami, počas tehotenstva sa ich telo snaží zbaviť zvracaním či dokonca potratom. Výskumy totiž dokazujú, že už v tele novorodenca je množstvo chemikálií, ktoré získalo ešte v tele matky. Detoxikácia ešte pred počatím je preto veľmi dôležitá.
Druhou veľmi užitočnou riasou je Spirulina. Jej užívanie je rovnaké, ako pri Chlorelle. Spirulina vyplavuje toxíny z tkanív do lymfy. Tak isto sa môžete stretnúť pri detoxikácii aj s Aloe Vera. Pravidelným užívaním dosiahnete žiadaný efekt.
 

 

Kontrola organizmu po detoxikácii

Či sme pri detoxikácii postupovali správne a dobre tak vyčistili náš organizmus je ľahko overiteľné. Stačí, ak si skontrolujete vašu stolicu, tak ako sme uvádzali v úvode. Ďalší spôsob, ako overiť úspešnosť detoxikácie je pozrieť sa na svoj jazyk. Mal by byť čistý, ružovej farby, bez povlaku. Ak je však hnedý až čierny, je to príznak narušenia pohybu strávených potravín. Ak je váš jazyk červený, žltý či zelený, značí to poruchy v metabolizme. Ak má váš jazyk biely povlak pri koreni, je toxínmi znečistené vaše hrubé črevo. Ak je biely povlak v strede jazyka, máte toxíny v žalúdku, tenkom čreve či v pankrease. Celý biely jazyk môže signalizovať chronické problémy.

Nezabúdajte na to, že očistu tela môžete podporiť aj cvičením, jogou, saunovaním či masážami. Vďaka týmto podporným opatreniam sa vaše telo rýchlejšie zbaví toxínov, predídete únave či bolestiam hlavy, keď sa bude vaše telo v prvých dňoch zbavovať jedovatých látok.
Nebojte sa miernych príznakov prechladnutia v prvých dňoch detoxikácia, nejde to klasickú nádchu, telo sa len zbavuje nahromadených hlienov. Dôležité je vytrvať a výsledky sa po pár dňoch dostavia. Svoje telo však ani po skončení detoxikácie nezaplavujte rôznymi druhmi potravín či mäsom. Detoxikácia je nielen očista, ale jej cieľom je aj zmena myslenia a zmena spôsobu stravovania. Zvýšený príjem vlákniny, ovocia a zeleniny odporúčame nielen počas očisty, ale po celý rok. Aj dostatok tekutín je pre náš organizmus veľmi potrebný. Preto nezabúdajte piť čaje, minerálne látky, ale aj čistú vodu. Veríme, že vďaka detoxikácii bude vaše telo čistejšie a menej náchylné na mnohé choroby. Každé obdobie je vhodné na očistnú kúru, tak neváhajte a začnite ešte dnes. Zmeny uvidíte nielen na tele, ale aj na duši.


Prírodný detox ľudského organizmu zvládne každý

dalšia alternatíva zdroj krajmerová.blog.sk


Alternatívnu detoxikáciu ľudského organizmu s veľkým ohlasom publikovali mnohí lekári, napr. Gennadij Malachov alebo  lekárka Vilma Partyková, ktorá sa ako jediná už 20 rokov venuje nielen detoxikácii ľudského organizmu, ale aj liečbe rozličných zdravotných problémov prostredníctvom urinoterapie. Osem detoxikačných krokov sa naučila počas svojho dlhodobého pobytu v Rusku a patria ku klenotom ruského ľudového liečiteľstva. Všetky liečebné postupy ako interná lekárka starostlivo posúdila z lekárskeho hľadiska a niekoľkokrát ich vyskúšala aj sama na sebe (a ja tiež).

Očista jednotlivých orgánov ľudského tela slúži k odstráneniu mnohoročných usadenín v tkanivách a bunkách ľudského organizmu a tiež ako prevencia voči civilizačným chorobám. Oplatí sa ju zvládnuť minimálne 1x ročne, ale kto sa necíti dobre, môže niektoré z detoxikačných krokov realizovať aj častejšie. Zvýši sa tak naša imunita, vyčistí sa zažívací trakt, pečeň, obličky, zbavíme sa zápchy, lepšie nám začne fungovať lymfatický systém a nebudeme zadržiavať vodu v tele, výrazne sa zlepší naša psychika. Určite sa takto zbavíme nebezpečného prekyselenia organizmu, z ktorého pochádzajú všetky naše zdravotné problémy. Treba si uvedomiť, že už za 40 rokov nášho života si dokážeme v tele nahromadiť 10 a viac kilogramov toxických látok!

Krok prvý - očista čriev

Realizuje sa sa klystýrom, ktorý si zakúpite v zdravotníckych potrebách. Výplachy sa môžu robiť buď teplou vodou: množstvo 0,5 - 1,5 litra, alebo ideálne vlastným močom, pretože svojím zložením je najbližší vnútornému prostrediu ľudského organizmu. Zbavíme sa tak starých a nebezpečných usadenín, ktoré nielen intoxikujú organizmus, ale bránia prísunu energie a živín do nášho tela. Z usadenín v zažívacom trakte vzniká hnilobný proces, ktorý je príčinou vážnych ochorení, často až onkologického charakteru. Ozdravný výplach čriev je optimálne realizovať medzi 6 - 9. hod. ráno a večer medzi 18. - 21. hod., a to buď na WC, alebo v sprche, kde si treba  pripraviť malý lavórik alebo inú nádobu na realizáciu očisty čriev.

Moja skúsenosť: zaobstarala som si dva druhy klystýru: balónikový a závesný. Balónikový neprečistí celý tráviaci trakt, ale je vhodný pri cestovaní, lebo nezaberie veľa miesta. Väčšinou si ráno robím balónikový a večer závesný klystír. Vedela som, že môj zažívací trakt potrebuje túto ozdravnú očistu a vlastný moč mi skutočne vyhovuje viac, ako teplá voda. (http://krajmerova.blog.sme.sk/c/280931/Urinoterapia-navrat-do-vlastneho-vnutra.html#t2)

Kto nezvládne výplach vlastným močom, môže použiť teplú slanú vodu. Ale moč má úžasné liečebné účinky, viem o čom hovorím.

Krok druhý - detoxikácia zažívacieho traktu

Vyčistí organizmus od nánosov liekov, mäsa, mliečnych a konzervovaných výrobkov, mastných i sladkých pochutín  a nebezpečných baktérií všetkého druhu. Je vynikajúci na posilnenie imunity, ako prevencia  i po rozmanitých infekčných, dýchacích,  a bakteriálnych chorobách. Na boj s tzv. dysbaktériami môžeme použiť obyčajný cesnak. Počas 1 - 2 týždňov zjeme denne jeden strúčik cesnaku nalačno, a to hodinu pred jedlom a ďalší  strúčik dve hodiny po večeri. Ničím nezajedáme ani nezapíjame. Kto má cesnakovo-zažívacie problémy, môže si strúčik nakrájať na tenké plátky a zabaliť do chlebovej striedky a prehltnúť.

Recept námorného kapitána: cumľať denne (optimálne večer) strúčik cesnaku aspoň hodinu: vytiahne z ústnej dutiny a následne celého organizmu všetky baktérie.

Cesnak obsahuje totiž vzácne germánium, ktoré upevňuje pružinový systém všetkých chlopní v organizme. Má okrem prečistenia zažívacieho traktu vynikajúci účinok na všetky ľudské žľazy - prečisťuje ich. Kto nemôže cesnak, nech si urobí odvar z ovsenných vločiek: 2 polievkové lyžice ovsenných vločiek rozmixujeme a zalejeme  v termoske 0,5 litrom vriacej vody a necháme 3-4 hodiny odstáť. Potom pijeme po dúškoch: obnovuje perilstatiku, je vynikajúci pri rekonvalescencii, aj pri chronických dýchacích chorobách.

Krok tretí - očista kĺbov

Realizujeme ju až po očiste čriev, čo zabezpečí jej nealergický priebeh. V opačnom prípade sa totiž nánosy v črevách rozpustia skôr, ako usadeniny solí v kĺboch či kostiach a bývajú príčinou alergickej reagcie: napr. vyrážok. Na jednu kúru je potrebných 5 gramov bobkového listu (1 balíček), ktorý varíme v 300 ml. vody 5 minút. Obsah nalejeme do termosky a necháme 3 - 4 hodiny odstáť. Roztok pijeme po malách dúškoch 12 hodín. Kúru opakujeme 3 dni za sebou, ale stačia aj 2 dni. Môžeme  ju opakovať každý mesiac.

Moja skúsenosť: Prvý raz som si spravila dvojdňovú kúru očisty kĺbov a už druhý deň ma začali bolieť všetky kostičky v mojom tele - to sa mi uvoľňovali nánosy solí a toxínov. Aby som urýchlila tento liečebný proces, robím si horúcu vaňu s morskou soľou alebo pridanie odvaru z mletého ďumbiera - na dva litre dva sáčky. Kĺby ma pobolievali ešte asi tri dni. Kúru som zopakovala po mesiaci znova a odvtedy ma prestali bolieť všetky malé kĺby a môj pohybový aparát si túto kúru veľmi pochvaľuje.

Krok štvrtý - Očista, resp. detox pečene (a zažívacích orgánov)

-         Pred očistou by sa mala aspoň dva dni dodržiavať vegetariánska strava bez mäsa a pokiaľ možno aj bez mliečnych výrobkov.

-         Večer a ráno pred detoxikáciou   by sa mal zvládmuť na očistu hrubého čreva klystýr (ale komu je to náročné, dá s robiť detoxikácia aj bez neho, stačí niekoľko dní predtým odľahčená strava).

-         V deň detoxikácie by sa mal piť iba jablčný alebo ananásový džús v ľubovoľnom množstve.

-         Na detoxikáciu pečene je treba si pripraviť buď olivový olej alebo pestrecový olej, a to 200 ml; tiež si treba vytlačiť 200 ml citrónovej šťavy. Olej aj citrónová šťava sa rozdelia do štyroch pohárikov.

-         S pitím oleja a citrónovej šťavy treba začať v zmysle meridiánových hodín ľudského organizmu presne o 19. hodine. Celé množstvo sa musí vypiť do 21. hodiny takto:

-         1. dávka o 19. hodiny, a to pohárik oleja a za tým pohárik citrónovej šťavy; 2. dávka o 19,45 hod, 3. dávka o 20,15 hod. 4. dávka o 21. hod.

-         Komu robí problém vypiť jednotlivé dávky naraz, môže ich vypiť aj po lyžičkách.

-         Hodinu pred začiatkom očisty, a to  o 18. hod. treba užiť tabletku NO SPA alebo iné spasmolytikum a tve dabletky Ischolu - alebo 10 kvapiek tohto prípravku. Spasmolytikum uvoľní a odvodní  žlčové cesty a Ischol podporí vylučovanie žlči.

-         Zároveň si urobte 15-min. naparovací kúpeľ.

-         Krátko pred 19. hod. si pripravíme termofor alebo ohrievacie gelové vrecúška a priložíme ich vpravo na krajinu pečene - pod rebrový oblúk a ľahneme si na pravú stranu.

-         Po dobratí oleja s citrónovou šťavou ostaneme ležať na pravej strane aj s priloženým termofórom až do 01. hod.

-         Väčšinou sa prvý raz vyprázdnime už po 01. hod. a potom opakovane v 2-hodinových intervaloch. Pôjdu z vás zeleno-čierne chuchvalce a veľmi často aj žlčové kamene - a tiež iné nečistoty a nánosy z hrubého čreva, aj 5 - 6 krát, i druhý deň po detoxikácii.

-         Detoxikácia sa dá realizvať 4x ročne, raz za štvrť roka.

-         Po detoxikácii na druhý deň treba opäť piť jablkovú šťavu a odpoludnia už aj ľahkú  zeleninovú polievku.

-         Moja skúsenosť: táto očista bola pre mňa najväčšia zaberačka. Je dobré, keď vás môže pri nej dakto obslúžiť - zohriať gélové vrecúška, priniesť detoxikačné poháriky s olejom a citrónom. Pri prvej očiste som už  poslednú dávku oleja a citróna nezvládla, lebo sa mi príliš zdvíhal žalúdok. Druhý raz som si už pripravila žlčníkový čaj a zapila tento dryák pár dúškami čaju. Ale pečeňová očista pomáha  priam úžasne - počas nej mi vyšlo spolu 14 žlčníkových kameňov a iných nečistôt. Na pečeni som podľa CT mala predtým veľké lézie po nadmernom užívaní liekov - a do pol roka sa mi všetky stratili. Pečeň ma úžasnú obnovovaciu schopnosť - keď sa jej očistnými kúrami a ďalšou optimálnou životosprávou pomôže.

Krok piaty - očista obličiek

Často sa nánosy v obličkách dostavujú po nedostatočnom pití tekutín, alebo po škodlivej životospráve vrátane alkoholizmu. Najlepšie sa očista obličiek realizuje v lete. Týždeň by sme mali konzumovať iba melóny v neobmedzenom množstve a k tomu čierny chlieb. Procedúra sa dá opakovať každý mesiac, až do vymiznutia problémov s obličkami.

Moja skúsenosť: V ostatných ročných obdobiach nahrádzam melóny dostatočným množstvom hrozna a pitným režimom. Za deň zjem aj 1,5 kg šťavnatého hrozna, ktoré si rozdelím do piatich dávok. Medzitým každú druhú hodinu vypijem až do 18. hodiny pol litra čistej vody.

Krok šiesty - očista lymfatických ciest

Touto procedúrou si ideálne očistíme lymfatické cievy a lymfatické uzliny, ktorých blokácia spôsobuje zhoršenie imunitného systému a následne aj zadržiavanie tekutín v organizme v podobe bolestivých opuchov. Táto procedúra je vhodná aj na výplach hrubého čreva.

Pripravíme si 900 ml čerstvej grapefruitovej šťavy + 200 ml pomarančovej šťavy + 200 ml citrónovej šťavy + 1,5 litra vody. Do vody pridáme 100 gramov Glauberovej soli (dostať kúpiť v lekárni). Toto množstvo spolu zmiešame a popíjame celý deň, nejeme a nepijeme už nič iné. Ale je to dostatok tekutín a živín, ktoré človeka zasýtia.

Moja skúsenosť: raz do mesiaca si robím ranný „lymfatický" nápoj (lebo môj lymfatický systém si to vyžadoval - stále sa mi tvorili na nohách bolestivé opuchy) z vytlačeného pomaranča, grepu a vody - spolu si urobím pol litra nápoja, ktorý doplním malou lyžičkou Glauberovej soli. Hneď potom si poriadne vypláchnem ústnu dutinu, lebo tento nápoj intenzívne pôsobí na zubnú sklovinu. Aj pri celodennej kúre si po každom napití tohto nápoja vyplachujem ústa čistou vodou.

Krok siedmy - očista ciev

Krv je dôležitým transportným orgánom - transformuje kyslík, živiny, obranné látky a hormóny a iné dôležité látky do tela. Krv prúdi cievnym systémom a porucha priechodnosti ciev končí infarktom, mozgovou mŕtvicou, upchatím ciev najmä na nohách a ich bolesťami.

K očiste si v lekárni kúpte 2 dl kôprového semiačka a 2 lyžice mletého koreňa kozlíka lekárskeho + pridajte 4 dl medu. Zmes dajte do dvojlitrovej termosky, zalejte po okraj vriacou vodou a nechajte 24 hodín lúhovať. Potom uložte do chladničky a prelejte do menšej fľaše. Užívajte 1 polievkovú lyžicu pol hodiny pred jedlom až do spotrebovania.

Krok ôsmy - olejová očista organizmu

Táto liečebná metóda preliečuje: choroby krvi a srdca, mozgové kmene, cukrovku, lupienku, alergie, zhubné a nezhubné ochorenia. Olejová očista lieči všetky zdravotné problémy naraz a hoci sa to zdá priam neuveriteľné, je to tak. Čím viac chorôb človek má, tým intenzívnejšia by mala byť táto liečba.  Návod na liečbu: Spočíva v prevaľovaní slnečnicového, arašidového alebo olivového  panenského oleja v ústach. Polievkovú lyžicu naplníme olejom, nemusí byť plná - a začneme olej v zatvorenej puse prevaľovať tak, aby sa ocitol v celej ústnej dutine. Prevaľujte olej pozvoľna. Po chvíli olej zredne a máte pocit, ako keby ste mali v puse vodu.
Je to bez chuti a zápachu, dá sa to vydržať. Niekedy sa stane, že vám olej v ústach narastie a nemôžete ho prevaľovať, potom ho trochu vypľujte do záchodu. Za žiadnu cenu olej neprehltnite! Nachádza sa v ňom totiž veľa škodlivín z vášho tela. Olej musíte prevaľovať asi 15-20 minút. Po tomto čase ho vypľujte do záchodu a ústa si vypláchnite teplou vodou. Po vypľutí by mal byť olej premenený na bielu emulziu podobnú mlieku. Ak je emulzia žltkastá znamená to, že ste prevaľovali olej v ústach s malou intenzitou alebo kratší čas. Začiatky nebudú pre mnohých z vás jednoduché, ale nevzdávajte sa,  po 10. prevaľovaní už budete majstri. Prevaľovanie vykonávajte 1 - 3 krát denne. Počas prvých troch dní môžu, ale tiež nemusia nastať bolesti hlavy. Je to reakcia na rýchle vyčistenie cievneho systému v mozgu, ktorá počas jedného dňa zmizne.

Záver

Všetky spomínané očistné kroky je ideálne realizovať pred začiatkom ďalších detoxikačných krokov, medzi ktoré patria: hladovka, pôst, urinoterapia. a iné Akékoľvek očistné kroky  optimálne vyčistia organizmus a ďalšie detoxikačné kroky dokončia jeho očistu od hlienov a ďalších nánosov. Okrem toho sa blíži jar a v tomto období je priam ideálne spraviť niektorý z očistných krokov pre svoj organizmus. Ja si ich určite zopakujem všetky - lebo moje zdravie mi zato stojí.

Moja skúsenosť: keď máte závažné zdravotné problémy, môžete detoxikáciu realizovať v ktoromkoľvek ročnom období, ale je optimálne sa riadiť lunárnym kalendárom: najúčinnejšie odchádzajú toxíny z tela v druhej a štvrtej lunárnej fáze.

http://www.magazinluna.sk/default.aspx?p=lunarcalendarpage

Kto nemá dosť guráže, aby absolvoval detoxikáciu v domácom prostredí, môže si vygooglovať niektorý z detoxikačných pobytov, alebo sa obrátiť na niektorú cestovku, ktorá vám takýto pobyt zabezpečí na Slovensku alebo v zahraničí (napr.  www.paxtour.sk).

Nabudúce vám napíšem poznatky o ozdravných hladovkách a pôstoch, ktoré majú  vynikajúci a najmä rýchly účinok na ľudský organizmus.

 


Očistná kúra prakticky

dalšia alternatíva

Celá kúra je najúčinnejšia práve zjari nielen kvôli rastúcej aktivite orgánov, ale tiež v súlade s priebehom počasia v prírode. V jarných mesiacoch je dĺžka dňa i noci približne rovnaká a teploty nie sú extrémne. Očistná kúra je energeticky náročná, preto ju počas leta a zimy, keď je organizmus vo zvýšenej miere zamestnaný ochladzovaním alebo zohrievaním, možno odporúčať len vo vážnych prípadoch s prihliadnutím na dispozície človeka. Menej účinná býva v jesenných dňoch, keď aktivita orgánov klesá.

Ako prvý krok – a asi najdôležitejší – je odstránenie usadenín a sekundárnych toxických ložísk nachádzajúcich sa v čreve. Ak nechcete použiť asi najdokonalejšiu, ale náročnú metódu jogínskej šankhprakšalány (postupné pitie vody osolenej aspoň na úroveň fyziologického roztoku v objeme asi 5 l a sprievodné cvičenie zabezpečujúce postup vody do hrubého čreva až do chvíle, keď z tela vychádza len čistá voda), sériou 2-4 klystírov s osolenou, ale lepšie citrónovou vodou – asi pol citróna na 1,2 l vody - dosiahnete aspoň základnú očistu hrubého čreva. Jej prínos pocítite spravidla takmer okamžite. Klystír zopakujte každý deň s objemom 1,2-1,5 l vody počas jedného týždňa. Denne na celú procedúru potrebujete pol až trištvrte hodiny času, čo je naozaj nepatrná investícia do svojho zdravia za rok. Odporúčanie čisto rastlinnej alebo aspoň jednoduchej vegetariánskej stravy (bez sójových texturovaných výrobkov) je namieste – vysoký obsah prirodzenej vlákniny podporí vylúčenie ďalších usadenín i ťažkých kovov. Usadenín v hrubom čreve sa možno zbaviť tiež metódou CHT (colon hydro therapy), ktorú ponúkajú niektoré súkromné liečebné centrá aj na Slovensku.

 


Ako druhý krok, ktorý možno realizovať už popri týždňovej očiste čreva, sa osvedčilo prečistenie obličiek a močových ciest od usadenín počas 3-4 týždňov pitím spomínaného výluhu z brezových listov. Ak ho ochutíte pár kvapkami čerstvej citrónovej šťavy, zlepšíte jeho chuť (pije sa bez cukru) a zvýšite účinok. Zjari tí pokročilejší či odvážnejší podstupujú ešte i krátku hladovku o vode a očistu pečene, ktorá má podľa čínskej medicíny začiatkom ročného cyklu svoje prirodzené regeneračné maximum. Očistou čreva a obličiek si vytvoríte predpoklady pre následnú očistu pečene, kĺbov, krvného riečišťa... (o nich sa dočítate viac v druhej časti).

Postupnosť očisty čreva, obličiek a pečene umožní obnoviť prirodzené vylučovanie škodlivín z tela a najdôležitejší filtračný orgán organizmu. Tým sa telo pripraví na náročnú celoročnú prácu až do ďalšej jari. Možno sa prekvapivo ľahko zbavíte ranného smrkania, praskania a bolestí kĺbov. Treba len začať. Neváhajte dlho, jar je pred dverami. A ďalší cyklus začína až o rok!

Hrubé črevo a obličky

Pre úplnosť - ( doplnemie k článku Jarné očistné kúry I ) - pri vysokom stupni zanesenia čreva sa nepodarí úplne odstrániť všetok odpad z čriev v priebehu týždňa. V takom prípade trvá celá procedúra približne 5 týždňov (2. týždeň klystír každý druhý, 3. týždeň každý tretí deň, počas 4. týždňa 2x a v piatom týždni už len raz). V každom prípade bývajú výsledky citeľné už po prvom týždni.

Pri obnove vylučovacích a vstrebávacích schopností sliznice čreva sa našim babičkám osvedčilo ovsené „mlieko“ (2-3 lyžice zomletého premytého osušeného ovsa – v obchodnej sieti ovos nájdete pod názvom nahý ovos - zaliali pol litrom horúcej vody a nechali 4-5 hodín v teple stáť, prípadne sa „mlieko“ dá pripraviť v termoske).

Pri nadúvaní a pálení záhy, ktoré je častým dôsledkom premnoženia nevhodných baktérií v tráviacom trakte, odporúčali počas očisty 1-2 týždne dennú konzumáciu listov cesnaku medvedieho (typická jarná rastlinka!). V prípade jeho nedostupnosti silnejšie účinkujúce - ale nevábne páchnuce - strúčiky obyčajného cesnaku.

Á propos – v minulej časti chýba tip pre tých, ktorým sa nepodarí obstarať sušené či čerstvé mladé listy brezy na očistu obličiek. Popýtajte sa v lekárňach na brezový sirup, alebo brezové horké...

Ak očistením nánosov z hrubého čreva a usadenín v močových cestách z veľkej časti obnovíme prirodzené vylučovacie schopnosti organizmu a tiež jeho prirodzenú mikroflóru, môžeme sa venovať usadeninám v žlčníku a pečeni, tiež očiste kĺbov, lymfy a ciev.

 

Pečeň

Nemožno ani vymenovať veľké množstvo symptómov ochorení vyvolaných dlhodobo zaneseným vylučovacím systémom tela. Medicína síce poskytuje prípravky na úľavu od bolestí, ktoré sú usadeninami zapríčinené, žiaľ, často s vedľajšími účinkami. A tie sa prejavujú pri dlhodobejšom používaní liekov predovšetkým na najdôležitejšom orgáne – na pečeni.

Ako pomôcť tomuto orgánu, ktorého správnu funkciu považoval lekár s úspechmi v liečbe tuberkolózy i rakoviny Dr. Gerson (1881-1960) za rozhodujúcu pri úspešnej liečbe ktoréhokoľvek vážneho ochorenia?

Pečeň – najväčšia a najťažšia žľaza v tele človeka - zbavuje krv od škodlivín a jedov, vytvára hormóny a enzýmy, skladuje glykogén (živočíšny cukor), prispieva tiež k tvorbe krvi atď. Podľa ázijských lekárskych poznatkov je pečeň korešpondenčným orgánom zraku a po očistnej kúre vraj nejeden pacient odložil okuliare. Najviac dáva pečeni „zabrať“ jej používateľ konzumáciou mäsových vývarov a popri mliečnych výrobkoch tiež alkoholom. Typickými príznakmi preťaženej pečene je budenie sa medzi jednou a treťou hodinou v noci, zhoršovanie zraku. Spôsobov očisty je niekoľko. Predpokladom je však čisté črevo, aby mohli žlčové výlučky, bilirubínové kamene a cholesterolové zhluky rýchlo opustiť telo a nestali sa v čreve zdrojmi sekundárnej infekcie. To je veľmi dôležité najmä pri razantnej 24-hodinovej kúre. Podľa niektorých liečiteľov sa podarí jednou takouto kúrou očistiť len štvrtinu pečene, preto je potrebné každého štvrť roka jej opakovanie. Jemnejšia, ale systematickejšia kúra podľa arabského lekára Avicennu odporúča počas 3-6 mesiacov každé ráno konzumovať na lačno 1,5 lyžice olivového oleja, lyžicu citrónovej šťavy a lyžicu pravého včelieho medu (ten nemusí byť). Postupne sa pečeň i žlčník zbaví prebytkov bilirubínu a cholesterolu, zmiznú gastritídy, zápchy a ďalšie ťažkosti, zlepší sa trávenie a metabolizmus tukov.

Odtok žlče môžete počas kúry či po nej podporiť občasným pitím záparu zo zmesi koreňa púpavy, koreňa jalovca, kôry krušiny a listov mäty (zmiešať v rovnakom pomere, zaliať 1 lyžicu 1 dl vriacej vody a hodinu lúhovať). Kamene v žlčníku a obličkách možno rozpúšťať postupne počas niekoľkých mesiacov tiež pravidelným pitím niekoľko hodín odstátej šťavy z červenej repy.

Výsledky prekvapia určite i lekára, ktorý poznal výsledky pôvodných pečeňových testov...

 

Kĺby

Po úspešnom očistení čreva a močových ciest môžete tiež uľaviť kĺbom. Večer uvarte v 3-4 dl vody asi 5 g vavrínových listov (bobkový list), nechajte celú noc stáť, ráno preceďte a v priebehu dňa postupne vypite. Jednorázové vypitie by mohlo mať nepríjemné následky v podobe krvácaní! Ak si chcete zvoliť pitie odvaru náväzne k jedlu, pite asi tretinu až pol pohára štvrť hodiny pred jedlom. Kúru opakujte obdeň počas 2 týždňov. Pri vysokom stupni zanesenia organizmu soľami je vhodné nepiť odvar už po ôsmej hodine večernej a pred spánkom spraviť klystírový výplach čreva, aby uvoľnené soli a hlieny mali voľnú cestu z tela von.

Sprievodné javy v podobe prechodných bolestí v hrdle a preťaženým lymfatickým systémom budú už len smutným dôkazom predchádzajúceho zanesenia, do rána by pri čistom čreve a obličkách mali prejsť.

 

Cievy a lymfa

Ak ste sa rozhodli i pre ďalšie dva kroky – očistu ciev a lymfy – odporúčam knižku odborníka naslovovzatého. Na tomto mieste by som musel opisovať z jeho knižiek. Najdlhšie žijúci známy americký výživár Dr. Walker, ktorý v niekoľkých malých tenkých knižkách zhrnul výsledky svojho viac než storočného bádania i svoje skúsenosti, v knižke Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy popisuje nielen prínos jednotlivých štiav k zdraviu človeka (očistu ciev a krvného riečišťa podporuje napríklad šťava z kiwi), ale v časti Detoxikácia uvádza veľmi jasne zdôvodnenia a podrobný postup pri očiste lymfy. Na 2-3 stranách popisuje použitú zmes citrusových štiav, jej pôsobenie i výsledky. Nájdete v nej i popis príčin vedúcich k žlčníkovým a ľadvinovým kameňom, nesprávnej funkcii žalúdka, atď., ktoré vám môžu pomôcť porozumieť vlastným zdravotným problémom a v budúcnosti sa im vyhnúť.

 

Ďalšie tipy pre zdravie

V týchto dvoch častiach sme sa venovali očiste telesnej schránky. S jarou však prichádza i obdobie vhodné nielen na upratovanie bytu, prostredia okolo našich obydlí či upratanie telesnej schránky. Nech už bola historická skutočnosť okolo existencie a ukrižovania Ježiša akákoľvek, symbolika Veľkej noci všetkým vnímavým pripomína, že jar je tiež časom príhodným pre zamyslenie sa nad vlastným duševným (i duchovným) stavom a možno i časom na očistu toho nehmatateľného...

V každom prípade, ak absolvujete čo i len 3 z 5 krokov jarnej očisty - črevo, obličky, pečeň, kĺby, lymfa - a urobíte tiež pár zmien zabraňujúcich dlhodobému prekysľovaniu organizmu (napríklad dožičíte si aspoň raz týždenne mrkvovú či inú zeleninovú šťavu, v lete „prepláchnete“ obličky namiesto Metaxy melónovou šťavou, zredukujete v jedálničku zastúpenie silne kyselinotvorných syrov a mäsa, vymeníte hypermarketové rýchlené ovocie a zeleninu za výživné v bio-kvalite a pod.), budete sa vo svojom tele cítiť minimálne o tri roky mladší. A po budúcoročnej jarnej kúre možno i o viac...

Ľudia, ktorí tieto očistné postupy každoročne či každý druhý rok absolvujú, majú zdravotne oproti ostatnej populácii vskutku pekných pár rôčkov k dobru.
 

Ak sa chcete dozvedieť viac, odporúčam do pozornosti:


J. Cingroš: Sám sobě doktorem
Dr. N.Walker: Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy
firemný bulletin WELEDA Nachrichten – jar 2003
http://www.doctoryourself.com/gersonspeech.html
http://www.rawfood.com/walker.html


Cviklová šťava (spracované podľa návodu R. Breussa)
Užívanie cviklovej šťavy čistí organizmus od škodiacich mikroorganizmov, usadenín, čistí krv, lymfatický systém, kĺby, črevá ... Pitie cviklovej šťavy je vhodné kombinovať s pitím čajov podporujúcich aktivitu močového systému - aby to všetko odchádzalo z organizmu von.

Zloženie:
3 diely cvikly
1 diel - karotka
1 diel - zeler
1 zemiak veľkosti slep. vajca
1 petržlen
Uvádzané množstvá používam odhadom - od oka.

Príprava:
Zeleninu len umyjeme a oškrabeme (aby ostala aj šupa), prípadne len pri umývaní odrhneme niečím drapľavým - napr. kefkou. Potom zeleninu odšťavíme v elektrickom odšťavovači, väčšie kusy treba vopred nakrájať, aby vošli do mašiny a aby ich motor zvládol. Šťavu cedíme cez sitko. Šťavu môžme pripravovať na deň-dva vopred, skladujeme v chladničke v sklenených fľašiach. Stará šťava skysne a zhustne, ale ak nemáte čerstvú - vypiť sa to dá bez ujmy - len podľa mojej skúsenosti.

 

Použitie:
Šťavu je doporučené piť polhodinu pred hlavnými jedlami, aby stihla nerušene pôsobiť. Dávkovanie cca 1 dl v 1 dávke, piť po glgoch, pomaly, pritom presliňovať v ústach. Ak by z toho bolo ťažko - tak zmenšiť dávku, prípadne zriediť s vodou (ovocné a zeleninové šťavy odporúča kvôli ich ľahšiemu stráveniu riediť vodou Dr. Boris Subotič).

Pozn.: ak máte radšej jednoduchšie veci - pre občasné použitie pripravte šťavu zo samotnej cvikly, alebo s karotkou.
Cviklová a karotková šťava sú dostupné aj v obchodoch - ak veľmi neskúmate pôvod potravín.
Chuť cvikle môže byť rôzna - hnojená má zemitú až odpornú chuť, menej hnojená je chutná, až príjemne sladká.
Osobne uprednostňujem cviklu sladkej chuti - nakupujem ju - ak si občas chcem spraviť šťavu - na trhovisku na Žilinskej ul. (v BA) v piatok/sobotu, keď tam predávajú aj viacerí pestovatelia.

Bližšie informácie o rakúskom liečiteľovi Rudolfovi Breussovi a jeho liečebných metódach v knihe - Rudolf Breuss: "Liečenie rakoviny, leukémie a iných chorôb prírodnými prostriedkami" vyd. Kalligram, Bratislava 1998


Další návod


Zevní čistota je první krok k zdravému tělu. Každé nahromadění nebo zadržení chorobných nebo odpadových látek všeho druhu v našem těle zdrží naše pokroky ve směru uzdravení.

 

     Přirozené vylučovací kanály jsou plíce, kožní póry, ledviny a střevo.

 

     Pot vzniká činností potních žláz a odstraňuje pro tělo škodlivé jedy. Ledviny vylučují konečné produkty potravin a výměny látkové, které dostaly od jater. Střevo vylučuje nejen odpad z potravin, ale i takzvaný tělesný odpad, to jest opotřebované buňky a tkáně jako doklad naší tělesné a duševní aktivity.

 

     Nejsou-li odstraněny, končí jako zahnívající bílkovina a způsobují toxémii nebo překyselení. 

 

     Zadržování tohoto tělesného odpadu má záludnější účinek, než si myslíme, a jeho odstranění je jedním z prvních kroků ve směru pokroku.

 

     Jedna účinná metoda k jejich odstranění, zvláště u dospělých, je tato: (Nepoužívejte nikdy tento detoxikační způsob při zánětu slepého střeva, při podezření nebo náklonnosti k zánětu slepého střeva)

 

     Jako první vypijte ráno, když vstanete, 1/4 litru solného roztoku nebo rozmíchejte jednu polévkovou lžíci Glauberovy soli (Natriumsulfat) ve čtvrt litru teplé (nikoliv horké) nebo studené vody. Hlavním účelem solného roztoku není vyprázdnit střevo, což se stane, ale přitáhnout otravné látky a tělesné jedy (jestliže nějaké existují) do střeva a vyloučit je.

 

     Solný roztok působí na jedovatý, tělesný a lymfatický odpad jako magnet. Přitáhne jej do střeva a odstraní ho sérií stolic. Celkové množství může tvořit až 4 litry. 

 

     Kdybychom nic nepodnikli a ztracené substance nenahradili stejným objemem, bude tělo v tomto rozsahu odvodněno.

 

     Proto nahradíme ztracené 4 litry stejným množstvím čerstvě vytlačené šťávy z citrusových plodů, kterou jsme, pro lepší vstřebatelnost, zředili dvěma litry vody. Tím vznikne v organizmu alkalická reakce. Složení citrusové šťávy je následující:

 

4 velké nebo 6 středních grapefruitů

2 velké nebo 3 menší citrony

dostatek pomerančů, abychom dohromady získali dva litry šťávy. K tomu přidáme 2 litry vody.

 

     Vypijte čtvrt litru půl hodiny poté, co jste vypili solný roztok. Dále pijte sklenici této šťávy každých dvacet až třicet minut, dokud nespotřebujete celé množství.

 

     Po celý den nejezte nic. Jestliže jste k  večeru hladoví, můžete sníst pomeranče, grapefruity nebo jejich šťávu, ale i trochu celerové šťávy.

 

     Večer před spaním si udělejte v kleče nálev, použijte asi 2 litry vlažné vody, do které jste přidali šťávu ze 2 citronů.

 

     Doporučuji 75 cm dlouhou rektální rourku. Natřete si ji rostlinným, ve vodě rozpustným prostředkem, aby klouzala. Nevhodná je vazelína, vyrobená z minerálních olejů.

 

     Účelem tohoto nálevu je odstranit zbytky odpadů ze střevních záhybů, které by ve spánku mohly být vstřebány zpět do organizmu.

 

     Opakujte tuto detoxikaci po tři za sebou následující dny.

 

     Tím bude z těla odstraněno asi 12 litrů otravnými látkami prosycené lymfy a nahrazeno dvanácti litry alkalické šťávy. To urychlí znovunabytí alkalické reakce organizmu.

 

     Čtvrtý den a dále následující dny začněte pít zeleninové šťávy a jíst zeleninu a ovoce v syrovém stavu.

 

     Nelekejte se zbytečně, jestliže se budete cítit během nebo po detoxikaci slabí. Příroda používá vaši energii k vnitřnímu čištění a vy ji získáte brzy ve větším množství zpět jako důsledek čistého a zdravého těla. 2

 

zdroj


iné

Zelený nápoj plný jarní síly

• Hrst mladých lístků kopřivy opláchněte, rozmixujte s vodou a přelijte do nekovové nádoby, aby účinné látky nebyly s kovem ve styku déle, než je nezbytně nutné.
• Směs můžete nechat ještě čtvrt hodinky ustát a poté přecedit.
• Listy kopřiv můžete předem pomačkat a propláchnout teplou vodou, aby žahavá kyselina mravenčí, obsažená v křehounkých chlupech na povrchu listu, odtekla.
• Dopřejte si šálek zeleného nápoje z kopřiv třikrát denně.

Ďalšie články a metódy na detoxikáciu